Árajánlatot kérek!

Új kihívások az élhajlító gépek kiválasztásában és üzemeltetésében I.rész

Új kihívások az élhajlító gépek kiválasztásában és üzemeltetésében

Szakemberek, mindannyian látjuk és érzékeljük, hogy a magán szféra mellett az ipari termelésben is óriási változások történtek az elmúlt egy – kettő évtizedben. Ez sokkal bonyolultabbá, összetettebbé teszi a beruházási döntéseket. A régi, alapvetően műszaki követelményeket figyelembe vevő tényezőkön túl nagyságrenddel több, folyamatosan változó szempontot (nem szakmai) kell értelmezni és átgondolni ma már egy kkv vezetőjének is, mint tíz – húsz évvel ezlőtt. Óriási a kényszer az innovációra, nem csak a gépgyártóknál, hanem az üzemeltetőknél is.

Az itt megfogalmazott új feladatok jó része nem csak az élhajlító gépek kiválasztására vonatkoztathatók, azokat az iparág összes termelőeszköz kiválasztásának döntéselőkészítésénél figyelembe lehet venni.

Milyen, a döntést befolyásoló tényező változások történtek az elmúlt évtizedekben, melyek miatt alapvetően új szemléletet kíván a beszerezni kívánt élhajlító gépek (szerszámgépek) kiválasztása?

 • A gépek működési sebességei a fizika határait feszegetik, nem növelhető jelentősen tovább. Nem a sebesség fokozása a korlát, arra a technika rendelkezésre áll, hanem a nagy tömegek pontos és gyors megállítása, pozícionálása.
 • A gépek kezelése is nagyot változott ebben az időszakban. A korábbi karok, kerekek, állítócsavarok, kapcsolók átadták a helyüket kijelzőknek, sőt ma már az érintőképernyőknek, ahonnan minden funkció álltható, vezérelhető.
 • A gépek termelékenységét ma már a legtöbb esetben nem a gép sebessége határozza meg, hanem a kezelő képessége, gyorsasága. Ez nem fokozható, minden manuálisan kezelt gépnél ez 100%-ban ki van használva.
 • Amíg régebben elég volt egy gép kiválasztásánál az alapvető műszaki követelményeket figyelembe venni, hiszen a gépek teljes élettartama alatt nem volt jelentős a technikai fejlődés, addig ma egy gép régihez képest alacsonyabb tervezett használati ideje alatt is óriási a fejlődés. Nagyon gyors a gépek technikai avulása, ezért ma a (a pontosan nem látható) jövőre is tervezni kell egy beruházást.
 • Mivel a gépek ma már mind vezéreltek (CNC érintő képernyővel), a gépek kezelőinek nem elég a szaktudás, szükséges valamennyi számítógépes ismeret is. Sőt lassan nem is lesz szaktudásra szükség, mert azt teljesen helyettesítik a gépeket működtető, a programozó programokba beletett tudás.
 • Ma már mindenki tud jó terméket gyártani. A verseny áttevődött a termelékenységre. Akinek az jobb, nagyobb profitot tud elérni. Ezért az élőmunka és az eszközhatékonysággal szemben is nagyon megnőttek a követelmények.
 • Az alkatrész gyártásban óriási a követelmény a minőség, a precizitás terén, a további műveletek hatékony végezhetősége érdekében – nincsen idő korrigálásokra, javításokra.
 • Egyre kisebb sorozatokban, egyre változatosabb, egyéni igényekre szabott termékeket várnak el a vevők. Viszont nincsen idő kísérletezni egy alkatrész gyártásánál, már az első darabnak jónak kell lenni.
 • A termelékenység növelési döntéseknek alapkövetelménye, hogy mindent tudjunk mérni és dokumentálni, elemezni.
 • Fokozott igény van a gépek külső kommunikációs képességére, rendszerbe integrálására.
 • Jelentősen szigorodtak a munkabiztonsági előírások.
 • Nagyon megnőttek a követelmények a környezetvédelem és környezet terhelés területén is.
 • És nem utolsó sorban tartós állapot lesz a szakképzett, illetve a teljes munkaerő hiánya.
© Copyright 2024 - PMT Szerszámgép Zrt. - Minden jog fenntartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram