Árajánlatot kérek!

Új kihívások az élhajlító gépek kiválasztásában és üzemeltetésében utolsó rész

Mit látunk ma, mik lesznek a jövő megoldásai az élhajlító gépeknél a kihívásokra?

  • Részleges, vagy teljes automatizálás rohamos szaporodása – az élhajlító gépeknél ez még nagyon az elején tart.
  • Olyan termékeknél, ahol valamilyen okból nem lehet az automatizált megoldást alkalmazni, előtérbe kerülnek a kollaboratív robotok (kobotok), melyek az élőmunka hatékonyságát növelik, és a munkavállalók fizikai terhelését csökkentik (pld.: nem kell a kezelőnek elmenni, lehajolni, felvenni az alapanyagot, azt a robot a kezébe adja, és elveszi a kezéből a készterméket, leteszi a gyűjtőbe).
  • Mesterséges intelligencia felügyeli a megmunkálási folyamatokat a gép kezelője helyett, és azonnal beavatkozik, ha problémát észlel. Vagy jelez, vagy végre is hajtja a szükséges korrekciót.
  • A vezérlőkből a termelési adatok kiolvashatók lesznek olyan formában, hogy azok automatikusan betölthetők egy vállalatirányítási rendszerbe, elemezhetők. A későbbiekben mesterséges intelligencia elemzi és értékeli azonnal, és szól, ha bele kell avatkozni a folyamatba.
  • A gépben rögzített fontosabb adatok leolvashatók lesznek táblagéppel vagy mobiltelefonnal, és nem kell ehhez közvetlenül a gép mellett tartózkodni. Pld.: robotos automatizált megoldásoknál akár otthonról is felügyelhető lesz (hétvégén) a folyamat, és csak akkor kell bemenni, ha akadály merült fel.
  • Ezekkel az eszközökkel vezérelni is lehet majd a gépeket távolról is, illetve bele lehet avatkozni a folyamatba bár hol tartózkodunk is.
  • 2021-ben hatályba lépnek az EU környezetbarát tervezéséről szóló irányelvei (Eco-design Directrive), amely további fejlesztéseket fog az energia hatékonyság területén kikényszeríteni a gépgyártóktól.

És hogy mi hogyan készülünk a kihívásokra? Lesz meglepetésünk bőven, figyeljék Facebook oldalunkat 🙂

© Copyright 2024 - PMT Szerszámgép Zrt. - Minden jog fenntartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram