Árajánlatot kérek!

Évfordulót ünneplünk!

Már 60 éve „lézerezünk”

A 2020-as év hatalmas jelentőséggel bír a tudomány szempontjából. Újra meghódítjuk a világűrt, új technológiák születnek, de a szerszámgépipar számára mégis van egy évforduló, ami nagy jelentőséggel bír:

idén 60-éve lőtték ki az első lézersugarat.

A lézer lehetőségeit és alapjait Albert Einstein már 1917-ben lefektette a „The quantum theory radiation” című publikációjában.

Az első igazi áttörés azonban 1960. március 16-án történt és a Theodore Harold Maiman által vezetett kutatócsoporthoz fűződik, akik útjára indították az első lézernyalábot a Kaliforniában található Hughes Research kutatólaboratóriumban.

lézer olyan fényforrás, amely indukált emissziót használ egybefüggő fénysugár létrehozására. Leegyszerűsítve, a lézer egy koncentrált fénynyaláb.
*Lézer rövidítéseLight Amplification by Stimulated Emission of Radiation

 A kísérlet után felgyorsult a kutatás-fejlesztés sebessége és megindult a lézerek széleskörű használata. A lézeres szemműtét kiváló példa a felhasználás sokszínűségére. 

Számunkra, akik a fémiparban tevékenykednek a legfontosabb irányvonal, a gyártásban és megmunkálásban felhasznált lézer technológiák és azon belül is két fő típus, a szilárdtest lézerek (Fiber lézerek) és a széndioxid lézerek (CO2) használata

A PMT egész csapatát hatalmas büszkeséggel tölti el, hogy a lézerek fejlesztésében kimagasló szerepet vállaló MITSUBISHI Electric-kel közösen formálja át a hazai lézeripart. 

A villamos ipari berendezések vezető gyártójaként a Mitsubishi Electric elkötelezte magát a legminőségibb termékek gyártása mellett.

A MITSUBISHI lézerfejlesztő központja 1977-ben kezdte meg a lézervágó és megmunkáló gépek kifejlesztését, jelenleg is saját utat választva a versenytársakkal szemben.

1977-ben mutatták be a világon az első nagy teljesítményű ipari acél vágására alkalmas lézervágó gépet.

Az azóta eltelt 43 év alatt, több mint 12 000 db lézervágó gépet értékesítettek világszerte és nincs megállás!

A MITSUBISHI legújabb, 2020-as modellje a Fiber GX-F már Mesterséges intelligenciával (AI) felszerelve, 100 %-ban MITSUBISHI Electric által gyártott komponensekből álló csodagép.

A bemutató videó szemlélteti a gép működését:

A videóból is jól látszik, hogy óriási utat tett meg a lézer az eltelt idő alatt és nagy valószínűséggel itt még nem áll meg a tudomány. Mint sok más területen, itt is sokat köszönhetünk elődeinknek.

Megköszönve a feltalálók, a kutatók és fejlesztők áldozatos munkáját, kívánjunk közösen boldog születésnapot az első lézernek!

© Copyright 2024 - PMT Szerszámgép Zrt. - Minden jog fenntartva
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram